Volgordebepaling


Hoe vergroot ik mijn kans op een woning?

U zoekt een woning die bij u past. Hoe kunt u ervoor zorgen dat u een passende woning vindt op een voor u acceptabele termijn? U moet rekening houden met de voorwaarden om te kunnen reageren en de volgorderegels van de advertentie.

1: Voldoe ik aan de voorwaarden om te reageren?

Bij veel woningen worden er voorwaarden gesteld om te reageren op de advertentie. Meestal hangt dit samen met de faciliteiten van de woning. Een woning met veel slaapkamers is bijvoorbeeld bestemd voor een groter gezin en niet een alleenstaand persoon. Een aanleunwoning met zorgfaciliteiten is bedoeld voor senioren. Voorwaarden zijn er dus om te zorgen dat de mensen met het juiste profiel in de woning komen wonen.


2: Werkt de volgordebepaling in mijn voordeel?

Het uitgangspunt van Zuidwestwonen.nl is dat we actieve woningzoekenden willen helpen om een passende woning te vinden. Om iedereen een eerlijke kans te geven hanteert Zuidwestwonen.nl verschillende regels om de volgorde te bepalen van alle mensen die op een advertentie reageren.

Wees slim en reageer op advertenties met regels die in uw voordeel werken! 


Actueel aanbod

Op de pagina Te huur – Actueel vindt u woningen die binnenkort beschikbaar komen. Log in en kies voor Passend aanbod om uitsluitend de advertenties waarop u mag reageren te zien. De advertenties waarbij u niet aan de voorwaarden voldoet worden dus niet meer getoond. Kies Persoonlijk aanbod als u alleen de woningen wilt zien die passen bij het door u opgegeven zoekprofiel

Best Passend: als u aan de criteria voldoet

Uw positie in de ranglijst wordt bepaald op basis van wie het beste voldoet aan de in de advertentie gestelde voorwaarden. 

Op basis van vooraf opgestelde voorwaarden (zoals inschrijfduur, leeftijd, inkomen, eventuele voorrang) wordt per advertentie een ‘ranglijst’ samengesteld. Degene die bovenaan de lijst staat, ontvangt als eerste een aanbieding van de woning. Weigert nummer één de woning, dan komt nummer twee aan bod. Dit principe gaat door totdat iemand de woning uiteindelijk accepteert.

De vuistregel van Best Passend: hoe langer u staat ingeschreven, hoe sneller u in aanmerking komt voor een woning.

_____

Loting: iedereen evenveel kans

Uw positie in de ranglijst wordt door de computer bepaald door loting. Iedereen die reageert maakt dus evenveel kans als u.

Bij Loting kijken we niet naar zaken als inschrijfduur en voorrangsregels. Iedereen die via deze volgordebepaling op een woning reageert maakt evenveel kans. Bij Loting selecteert de computer automatisch uit alle reacties willekeurig de winnende woningzoekende. Dit is ideaal voor jongeren die op zichzelf gaan, voor starters en mensen die haast hebben met het zoeken van een woning.

De vuistregel van Loting: gelijke kansen voor alle inschrijvers en daardoor aantrekkelijk voor spoedzoekers.

_____

Eerste reactie: wees er snel bij!

Wie het eerst reageert op de advertentie komt bovenaan in de ranglijst. Dus: wees er snel bij, anders is een ander u voor!

Wie als eerste reageert, mag de woning huren. Mits u uiteraard aan alle voorwaarden voldoet. Deze volgordebepaling is ideaal als u snel een huis wilt huren en nog maar kort staat ingeschreven als woningzoekende.

De vuistregel van Eerste reactie: wie het eerst komt, het eerst maalt. Voorrangsregels en inschrijfduur tellen niet mee.


Optie: als u nog even kunt wachten

U kunt maximaal 5 opties nemen op een groep woningen in een bepaalde straat of buurt. U wacht tot één van de huidige bewoners vertrekt en u aan de beurt bent op de wachtlijst. De wachttijd is dus variabel.

In de optiecatalogus vindt u woningen waarvan nog niet bekend is wanneer ze beschikbaar zijn. Als u graag op de aangegeven locatie wilt wonen en u vindt het niet erg om hier langer op te wachten, dan kunt u een optie nemen. U geeft uw voorkeur aan voor een bepaalde straat, buurt of complex waar u wilt wonen, ook wel een cluster genoemd. U reageert dus niet direct op een specifieke woning, maar u tekent in voor de groep.

De langst wachtende woningzoekende (of iemand met medische voorrang) ontvangt als eerste een aanbieding van de woning. Weigeren mag (behalve in geval van medische voorrang), dan ontvangt de eerstvolgende wachtende een aanbieding. Dit gaat zo door totdat iemand de woning accepteert. U kunt nieuwe opties nemen of bestaande tijdelijk op non-actief zetten (de parkeerstand). Bijvoorbeeld wanneer u op dat moment geen woningaanbod wilt ontvangen. Uw opties kunt u altijd weer zelf activeren.

De vuistregel van Optie: voorkeur aangeven voor een bepaalde buurt, complex of straat voor woningzoekenden die geen haast hebben.